5 Ekim 2007 Cuma

Wht a bdy..-EszterSalamon

"What a body you have, honey"

Düşüncenin belirsizlik veya tanımsızlık içinde kalmasının onu rahatsız eden bir yanı vardır. Bunu deneyimlemek için, belki önceden yaşamış olmak gerekir. Hatta yaşarken farketmemiş olabilirsiniz, sonradan açıklayabilmek içinse gerçeği algılayabilmekte biraz güçlükle karşılaşılabilir. Zihinsel olarak anda kaybolmak, kavramsal açıdan da zaten oldukça farklı zorluklar içerir. Size yepyeni bir dünyanın kapılarını aralaması için, bilinçsel düzeyde yükseldiği seviye olarak kendini en çok hissettirecek olan bu performansta zihninize izin verebildiğiniz ölçüde, bedeni farklı boyutlarıyla kendi hareket dinamiklerini aşar şekilde bulabileceksiniz ve bu size çok keyif verecek.

-ALINTI- iDans:

  • Koreografi ve dans: Eszter Salamon
  • Prodüksiyon: Le Kwatt, in situ productions 2001
  • Organizasyon: Alexandra Wellensiek
  • Destekleyenler: TanzWerkstatt-Berlin, Podewil-Berlin ve Senatsverwaltung für Wissenschaft, Forschung und Kultur- Berlin, Centre Choréographique National de Montpellier
  • Teşekkürler: Sylvie Guiresse, Brenda Edwards
Bu cinsiyetsiz, çehresiz, arkasız [tarafsız] beden, organik süreçlerle sınırlı olmayan bir dizi hareket icra ediyor. Bu, kaynaklandığı yüzeyden yalnızca kıvrak büklümleriyle ayrılan, bedenin önünün ve arkasının hayret verici tersine çevrilebilirliğini gösteren, bir nevî çok yönlü, esnek bir beyazlık. Çok sayıdaki tenini yavaş yavaş açığa çıkararak, hareket eden farklı varlıklardan başka hakikat olmadığını belli ediyor. [...] Yüzeyin uzuvlarında ten rengi seğirmeler yaratan, bilim-kurgu bir köpük ya da titreşen kıllı bir zar gibi tuhaf yaratıklar, ya da bir nevresim bulutu üzerindeki çıplak ten imgesi, suretsiz bir melek veya sabun reklamı gibi bir görüntü, bize geri bakışı bütün bir cinsiyet algılayışı tarihinin ağırlığını hissettiriyor.Petra Sabisch

CV:
Eszter Salamon, Budapeşte’deki Ulusal Dans Akademisi'nde klasik dans okuduktan sonra 1992 yılında Fransa'ya taşındı ve Sidoine Rochon, Mathilde Monnier ve François Verret gibi koreograflarla çalıştı. Où Sont Les Femmes'ı (2000) ve Giszelle'i (2001- Xavier le Roy ile beraber) sundu; What a body you have honey (2001), Répétition d’Un Travail En Cours (2002- Herman Deiphuis ve Simone Verde ile beraber) adlı tek kişilik gösterileri yarattı. Bernhard Lang tarafından yönetilen opera Theater der Wiederholungen'de yönetmenlik ve koreografi asistanlığı yaptı-Steirischer Herbst Festival, Graz (2003) ve Berlin'deki Körperstimmen “n° 9” Festivali için Reproduction'ı (2004) yaptı.. "Villa Medici Hors les Murs" bursu sahibi olarak Salamon Magyar Tancok'un ilk sürümünü Les Intranquilles Festival için Lyon'da sundu (2005). Son çalışması And Then, Les Subsistances, Lyon (2007) kapsamında ilk kez gösterildi.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.