10 Ekim 2007 Çarşamba

Bones and Oceans - Rui Horta

Ucubeleşen eril kentlilik hali

Kaderin formülünü çözemeyince, hayatın kıyısından sürgünün süregelişini seyredip dururken, binlerce yıldır kurmaya çalıştığımız eril düzenin başına aldığı belayı anlamak üzere, nelere benzemişliğimizin iç yüzüne bakmak için, mabedimizin kapılarını biraz araladığımızda, sanrıların sancılarına razı oluşun pişmanlığına düşmeden, yaşamın görünmezinin görünürlüğüne böylesi bir performansla katlanma kolaylık/sız/lığı içinden kendimizle yüzleşme cesaretini belki biraz kazanabiliriz.

CV:

Rui Horta, yeni Portekiz dansının gelişimindeki en önemli itici güçlerdendir. Dans kariyerine Ballet Gulbenkian’da başlayan Horta, New York’ta birkaç sene boyunca gördüğü çağdaş dans eğitiminden sonra, Lizbon Dans Topluluğunu yönetti ve Frankfurt’ta Künstlerhaus Mousonturm’da S.O.A.P adlı bir sanat topluluğu kurdu. Bu kapsamda yarattığı eserlerle, Rencontre Internationales ve Bonnie Bird gibi birçok prestijli koreografi ödülünün sahibi oldu. Laban Centre, Conservatoire National de Paris vs. de dâhil olmak üzere Avrupa’nın pek çok yerindeki dans okullarında dersler verdi ve atölyeler yönetti. Serbest çalışan bir koreograf olarak, Tanswerk, Ballet Gulbenkian, Cullberg Ballet gibi birçok topluluk için eserler üretti. 2000 yılında Convento da Saudação (Montemor-o-Novo)’da disiplinler arası bir araştırma merkezi kurdu ve buradaki aktiviteleri için Portekiz Kültür Bakanlığı’ndan Almada Ödülünü (2003) aldı. RUGAS (2001) adlı ilk filmi, Premio Acarte tarafından ödüllendirildi, aynı zamanda başarılı ışık tasarımları ile tanınır.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.