14 Ekim 2007 Pazar

Solum - Mustafa Kaplan - Filiz Sızanlı

Solum - Koreograf Mustafa Kaplan

Hayatımızda er geç tanılışılan bazı dönemler vardır, işte ciddi durumların artık aşılmasının gerekliliğinden dolayı, düşüncelerimizin bazı dönüşümlere zorlandığı ve önceki dönemlere nazaran herşeyin biraz daha farklılaşma geçirip, neredeyse daha öznel ve kalıcı kararlarımızın şekillendiği, belki de bu yüzden kendimizle en ağır hesaplaşmayı yaşadığımız dönemlerdir, bunlar. O yüzden tüm aşamalarıyla ilmik ilmik belleğimizde dokunan bu süreçlerin, bir sanatçı için de haliyle görünür bir dışa vurumunu yorumlamak, her zaman için olası olmuştur. İşte Mustafa Kaplan'ın solosu da bu dışa vurumun yaratıcı zihinselliğinin oldukça samimi bir ifadeyle dile gelişidir.

-ALINTI- iDans:

"Beden topraktır; bedenim yurdumdur."

*Solum (Lat.): 1. tek, yalnız, yalın2. yurt, ülke, toprak, yer, zemin, temel

  • Dans ve koreografi: Mustafa Kaplan, Filiz Sizanlı
  • Kostüm: PetraOrtak yapım: Centre National de la Danse – Pantin (Fransa)
  • İlk gösterim: CND, Pantin (2005)
Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı, Avrupa deneysel çağdaş dans sahnesinin en çok aranan, beğenilen ve merak edilen koreograflarından olmuş; eserlerinin önemli bir kısmının ortak yapmını çağdaş dansın prestijli sahne ve festivalleri üstlenmiştir. İki solodan oluşan bu eserde, enerji dramaturjisi ağırlıklı olan kimi diğer yapıtlarından farklı olarak, “kararlı enerji”den ziyade, bedenin konturlarının, maddeselliğinin, oluş, görünüş ve davranışının “kararsızlığı” üzerine gidiyorlar. Bedeni (koreografik) emekle işlenen toprak ; nereye gidilirse gidilsin, terkedilemeyen tek dayanak olarak sunuyorlar.

CV:

Mustafa Kaplan (1965, Konya) Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümü’nde okurken, Geyvan McMillan’ın dans derslerine ve atölye çalışmalarına katıldı. 1989-1992 yılları arasında Çağdaş Bale Kumpanyası’nda dans ettikten sonra, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda ve yine buraya bağlı Tiyatro Araştırma Laboratuarı’nda dansçı, eğitmen ve koreograf olarak on yıl boyunca çalıştı. Yeşil Üzümler, Dans Fabrikası, Taldans Company, Çatı Stüdyosu ve Çatı Derneği’nin kurucularındandır. Kendi eserleri dışında, Aydın Teker’in bazı yapıtlarında da dans etmiştir. “Kararlı beden” ve “kararsız denge” nosyonları üzerine araştırmalarına devam etmektedir.

Filiz Sızanlı, 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra Tiyatro Araştırma Laboratuarı bünyesinde çeşitli projelere katıldı. 2001 yılında Montpellier’deki Centre National Choréographique’te eğitim görmek üzere burs kazandı. Türkiye’de Aydın Teker ve Mustafa Kaplan; Paris’te Emmanuelle Huynh; Cenevre’de Yann Marussich’in projelerinde yer aldı. Mathilde Monnier Kumpanyası’nda 2002’den beri dansçı olarak çalışmakta olan Sızanlı, Mustafa Kaplan ile birlikte Sek Sek (2003) ve Graf (2006) gibi eserlerin koreografı olmanın yanı sıra Çatı Stüdyosu, Taldans ve Çatı Derneği’nin kurucularındandır.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.