13 Ekim 2007 Cumartesi

Perhaps..-Vera Mantero

Perhaps she could dance first and think afterwards (1991) 15’

Mantero, doğaçlamasının bedeninden çıkış yollarını tüm gizem perdelerini kaldırarak en öznel yanlarıyla doğrudan sergileyebilen bir sanatçı.

Ayrıca muhteşem ruhsal ve bedensel dengesiyle dansında yarattığı içsel anların keşfe açılan seyrinde izlediği hareket akışı dinamizmi sayesinde, bilinen dans kalıplarının ötesindeki öznel dünyalarımıza geçişe dair yeni olanaklar sunuyor.

-ALINTI- iDans:

  • Konsept ve performans: Vera Mantero
  • Set: André Lepecki
  • Orijinal ışık tasarımı: João Paulo Xavier
  • Işık uygulama ve işletim: Bruno Gaspar
  • Müzik: Thelonious Monk "Ruby, My Dear"ı.
  • Kostüm: Vera Mantero,Prodüksiyon: Pós d’Arte, 1991
  • Finansal destek: Instituto da Juventude ve Diğer destekçiler: Companhia de Dança de Lisboa, Klapstuk Festival 91 komisyonu tarafından Europalia Portekiz kapsamında yaratılmıştır.

Mantero’nun Perhaps she could dance first and think afterwards [Belki de önce dans edip sonra düşünmeliydi] adlı doğaçlama solosu, 1994’te Mudanças ve 1996’da da Rencontres Choréographiques festivallerinde ödül aldı. Neden dans ettiğini; neden dans etmek zorunda hissetmesi gerektiğini; dansederek ne denebileceğini ve ne denilemeyeceğini araştırdığı; hareketin dilden, düşünceden, sondan ve hatta başlangıçtan önce geldiğini ifade ettiği çalışmalarından biridir.

CV:

Klasik dans eğitimi alan Vera Mantero (1966, Lizbon) Avrupalı çağdaş dansın en önemli koreograflarındandır. Beş yıl boyunca Gulbenkian Balesi’nde dans ederek kariyerine başlamış; New York’da bir sene boyunca release tekniği, tiyatro, ses ve kompozisyon üzerine çalıştıktan sonra, klasik eğitimini tamamen bırakmış; 1987 yılı itibariyle birçoğu ödüllü eserlerini üretmeye koyulmuştur. 1997’de Amerikan Dans Festivali tarafından ilk Scripps/ADF Primus-Tamiris Bursu’na layık görüldü. Dansçı/oyuncu ve koreograf olarak 2002’de Portekiz Kültür Bakanlığı’nın Almada IPAE Ödülü’nü kazandı. 2000’den beri kendini giderek ses araştırmalarına adayan Mantero halen deneysel müzik/şiir performansı projeleri yaratarak Avrupa’nın birçok şehrini turlamakta, yaratım/kompozisyon ve doğaçlama atölyeleri yürütmeyi sürdürmektedir.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.