13 Ekim 2007 Cumartesi

Self Unfin..-Xavier Le Roy

Self Unfinished (1998)

Kendisine özel düşünsel bir arka plan oluşturabilmeyi başarmış, güçlü bir teorik yaklaşımın eseri olarak, bedensel ve hareketsel öğelerin son derece yaratıcı bir biçimde kullanıldığı bir yapıt.

-ALINTI- iDans:

Oyuncu: Xavier Le Roy
İşbirliği: Laurent Goldring
Müzik: Diana Ross
Yapım: in situ productions, Le Kwatt (1998)
Ortak yapım: Substanz-Cottbus, TIF Staatsschauspiel Dresden, Fonds Darstellende Künste e.v. aus Mitteln des Bundesministeriums des Innern.
Destek: TanzWerkstatt-Berlin, Podewil-Berlin, the Berlin Senatsverwaltung für Wissenschaft, Forschung und Kultur.

Parlak bir şekilde aydınlatılmış gösteri mekanı, eserin nasıl okunacağına dair herhangi bir ipucu sunmuyor ve mekanik bir adam yürümek, oturmak, teybi açıp kapamak gibi alelade aktiviteler icra ediyor. Biraz sonra, bu sıradan varlık eğilip bükülüp olağanüstü melez bir yaratığa dönüşüyor. Bir örümcek ya da salyangoz seyreder gibi, pür dikkat oturup bir sonraki kıpırtıyı beklemek istiyoruz. Bu parçadaki zaman kullanımınız mükemmel: konsantrasyonun kaybolmasına izin yok!Yvonne Rainer’dan Xavier Le Roy’ya e-mail (22.12.1999)


CV:
Xavier Le Roy Montpellier Üniversitesi’nde moleküler biyoloji eğitimini tamamladı. 1991’den beri dansçı ve koreograf olarak çalışmaktadır. 1997-2003 yılları arasında Podewil-Berlin’de ikâme edilmiş sanatçı olarak çalıştı. Eserleri arasında Self Unfinished (1998), Product of Circumstances (1999), Eszter Salamon ile birlikte gerçekleştirdiği Giszelle (2001) sayılabilir. 2003 yılında on dört koreografla birlikte Project adlı yapıtı yarattı. Bernhard Lang’ın operası Das Theater der Wiederholungen (2003)’ın yanı sıra, Helmut Lachnemann’ın müziklerinden oluşan tüm gecelik bir konser olan Mouvements für Lachenmann (2005)’ı sahnelemiştir. 2006 yılında, Berlin Filarmoni Orkestrası tarafından Edgar Varèse’in Ionisation adlı bestesi için kırk çocuğa yönelik bir koreografi yapması için davet edilmiştir. Farklı kurumlarda ve bağlamlarda eğitmen olarak projeler yürütmüştür. 2007-2008 sezonunda Centre ChoréographiqueNational de Montpellier (F)’de sanatçı/eğitmen olarak yer alacaktır. Geçtimiz Haziran’da, Lyon’daki Les Subsistance (F) kapsamında, Stravinsky’nin Bahar Ayini üzerine yarattığı yeni solo eserin ilk gösterimi gerçekleşmiştir.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.