13 Ekim 2007 Cumartesi

Product..-Xavier Le Roy

Product of Circumstances (1999)

Bilimsel ve/veya sanatsal yaklaşımlarla insan bedenini konu edinen araştırmacıları, doğal olarak felsefi sorgulamalara yönelten canlı doğasını bir biyolog özüyle incelerken, koreograf olmaya yönelten süreci otobiyografik yüzleşmelerle dolu ilginç bir hayat öyküsü olarak okurken, bundan performatif çıkarımlar da yapılabileceğini eğlenceli bir şekilde göstererek, seyirciyle samimi buluşmalara sahne açıyor olması koreografik kalıpların yerini almaya başlayan yeni arayışlara cesaret veren güzel bir çalışma.

-ALINTI- iDans:

Dansçı: Anton Skrzypiciel
Müzik: Koen Brandt, Christophe Séchet, Elliot Sharp, Norbert Zacharias, Nuno Rebêlo
Metin: Fernando Pessoa
İlave metinler: Rui Horta, Anton Skrzypiciel
Dramaturji Asistanı: Patricia Portela
Uluslararası turne yönetimi: Campai
http://www.campai.be/
İlk gösterim: 9 Ocak 2004

[…] gerçek manzaralar kendi yarattığımız manzaralardır, çünkü onların tanrıları olduğumuzdan, onları gerçekte oldukları gibi, yani tam da yaratıldıkları gibi görürüz. Ne dünyanın yedi bölgesini görmekle ilgileniyorum, ne de gerçekten görebileceğimi düşünüyorum; sekizinci bölge olan kendi bölgemde dolanıyorum. Tüm denizlere yelken açmış bir kişi yalnızca kendi monotonluğu içinde süzülmüştür. Dünyada varolandan daha fazla dağ gördüm. Kurulmuş olan şehirlerin daha fazlasından geçtim, düşünceli bakışlarımın altından inanılmaz dünyaların muhteşem ırmakları aktı. Seyahat edecek olsaydım, gezmeden gördüklerimin ancak zayıf bir kopyasını bulurdum […] Fernando Pessoa, Huzursuzluğun KitabıRui Horta’nın tek uzun soluklu solo eseri olan Bones & Oceans [Kemikler ve Okyanuslar], parçayı yorumlayan Anton Skrzypiciel için yaratılmış şiirsel ve dinamik bir yapıt. Horta ve Skrzypiciel’in suç ortaklıkları, olgunlukları ve okyanus hakkında paylaştıkları tutku, onları 2004 yılında Horta’nın Almanya’da 90lı yıllarda yarattığı eserlerden birini yeniden ele almaya sevk etmiştir. Eser, Fernando Pessoa’dan alınan küçük bir yardımla, bir adam ve metal bir köpeğin yalnızlık kokan düetinden oluşuyor. Hayal gücünün ve imgelem zenginliğinin mümkün kıldığı diyarlara dair en iyi örneklerden biri...

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.