13 Kasım 2007 Salı

Sessiz Duruş - Damla HACALOĞLU

Bir Damla HACALOĞLU projesinde Eda YAPANAR, bu kez de Türk kadınına ışık tutan unutulamayacak bir kimliği, ATA’ya en yakın 2.kadın olarak bilinen ve hatta, kadınların bugünkü eşitlik ve bireysel özgürlüklerine kavuşmasında ön ayak olacak, hukuksal ve toplumsal alt yapının hazırlanışına canlı bir örnek sayılabilecek, bu bedelide hayatıyla ödediği düşünülen, muazzam bir şahsiyetin karşısında durup uzun uzun düşürdürten ve bu yüzden de, kendisiyle merak edip ilgilenen hemen hemen herkeste özel bir ilgi uyandırmış olan Latife hanımı, melankolik ama idealist duygu ve düşünce dünyasındaki yaşantısıyla, o zamanın tüm gerçekçi-çarpıcı değer yargılarını yansıtırcasına akan bir metin aracılığıyla seyirciyi dönemsel süreçlerle aydınlatırken, buna paralel olarak yakalanan hislerin doğruluğunun mimik ve solo bedensel hareket akışında izlenebildiği, ayrıca bulduğu dürüstlüğünü güçlü bir inanç ve uzun denilebilecek aynı zamanda ruhsal bir dayanıklılık gerektiren performansı sayesinde, tarihte yaptığı inatçı ve cesurca bir yolculukla bugünün erkek ve kadın kimliklerini sergilediğini varsaydığımız seyircinin yanı başına kadar getirip, çok güçlü sorularla onları başa başa bırakabiliyor.

Bugünkü toplumsal durumdan ötürü üstlenemediğimiz sorumluluğumuzdan utanarak, şimdilik kendisine bu uyarıcı performansından dolayı sadece teşekkür etmekle yetinebiliyoruz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Eseri oluşturma çabasından önce, konu seçimiyle sağlanan başarıdan etkilenmemle yazılan önceki yazımda, Eda YAPANAR kadar, bir türlü kendisiyle tanışamadığım, ismini ve soyismini de sorup öğrenemediğimden sonraya bırakmak zorunda kaldığım (ve çatidans sitesinde hiç bir kaydı da kalmamış olan bu gösterinin hazırlayıcılarından) ....?..... 'ya çalışmaya kattığı ortak zekadan ve sağladığı işbirliğinden ötürü gıyabında ayrıca teşekkür etmek isterim.

Zaman zaman araya giren tez çalışmalarımdan dolayı oluşan ihmallerimi mazur görmeniz dileğiyle hoşçakalın.

Unknown dedi ki...

SESSİZ DURUŞ
Disiplinlerarası Sanat Gösterisi

Sessizliğin kulak çınlatan öyküsü...

Latife Hanım Mustafa Kemal Atatürk’e bir söz vermişti.
Büyük bir söz; “Evliliğim ve ilişkimle ilgili kimse ile konuşmayacağım.”
Ve hiç konuşmadı...
Çektiği tüm acılara, sıkıntılara rağmen ölene dek sessiz kaldı...

Tarihten gizli kalmış bir pasaj Sessiz Duruş ile aralanıyor!
Latife Hanım’ın hayatından bir kesiti anlatan Sessiz Duruş’da sanat tarihle buluşuyor!
Latife Hanım’ın sessizliği, içinden yükselen bir çığlıkla kulaklara çalınıyor!
Sahnelere taşınıyor!

Uluslararası sanat platformlarında sergilenecek Binding Project’in Türkiye ayağını oluşturan Sessiz Duruş gösterisi, sanatın farklı disiplinlerini bir potada eriterek seyirciye sunmak için Galata Perform’da...

Projeyi Yaratan/Tasarlayan/Uygulayan: Damla HACALOĞLU
Oynayan: Tuğba ÖZKUL
Ses ve Müzik Tasarımı: Erdem HELVACIOĞLU
Kostüm Tasarımı: Aylin HACALOĞLU
Erkek Sesi: Kadim YAŞAR
Kadın Sesi: Damla ÖZEN
Ses Kayıt Teknisyeni: Can KARADOĞAN

Yer: Galata Perform Tarih:3 Nisan & 6 Nisan Saat: 20:00 & 15:00

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.