16 Kasım 2007 Cuma

Sayısal sanatlar - Mladen DOLAR

Alman felsefesi ve psikanalitik düşünce

Sayısal sanatlar alanında Türkiyedeki en geniş etkinlik olan ve 9-17 Kasım 2007 tarihleri arasında Istanbul'da düzenlenecek olan amber'07 beden-işlemsel sanatlar festivali kapsamında Slovenyalı düşünür ve felsefeci Mladen Dolar "ses" kavramı üzerine iki konuşma yaptı.

Çalışmalarını Lublijana Üniversitesinde klasik Alman felsefesi ve psikanalitik düşünce üzerine sürdüren Mladen Dolar felsefe alanında doktora yaptıktan sonra 1992 yılında Klasik Alman felsefesi alanında yardımcı doçent, 1996 yılında ise felsefe ve teorik psikanaliz konusunda doçent oldu. 2002 yılına kadar Lublijana Üniversitesinde felsefe dersleri Verdi. Halen aynı kurumda araştırmacı olarak çalışıyor. Akademik çalışmalarını Klasik Alman felsefesi, yapısalcılık, teorik psikanaliz ve müzik felsefesi üzerine sürdürüyor. Analecta kitapları kolleksiyonun editörlüğünün yanı sıra Problemi dergisinin yayın kurulunda da görev yapıyor. Ayrıca Teorik Psikanaliz ve Kültürel Çalışmalar topluluklarının da kurucuları arasında yer alıyor.

Kitapları: Struktura faistiçnega gospostva, Ljubljana, 1982. 
- Heglova Fenomenologija duha I. (Hegel'in Ruhun Fenomenolojisi I.), Ljubljana, 1990. 
- Samozavedanje. Heglova Fenomenologija duha II. (Özbilinç. Hegel'in Ruhun Fenomenolojisi II.)

Ayrıca Slavoj Zizek ile birlikte Opera'nın Ikinci Ölümü'nü (Opera's Second Death) yazdı (Routledge, 2002). En son kitabı ise Bir Ses ve Daha Fazla Bir Şey Değil (A Voice and Nothing More (MIT Press, 2007).

Sahne performansları, etkileşimli enstalasyonlar, atölye çalışmaları, sanatçı sunumları ve seminerlerden oluşan amber'07 sayısal sanatlar festivalinin bu yılki teması "teknoloji çağında ses ve tutunma". http://www.a-m-b-e-r.net

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.