17 Kasım 2007 Cumartesi

Ses ve Hareket - Vivian SARAGOSI

Bu döneme kadar Çatı’da nadir karşılaşılan ve psikodramayı andıran alt dinamikleriyle ilgi çekici bir yanının katılımcılarca deneyimlenebildiği böylelikle de, kendine özgü ruhsal besleyiciliği ile ilginç bir çizgide gelişmeye açık deneysel özgünlükte ilerleyen bir çalışmayı sürdürebilen Vivian’in yumuşak ses tonu ile anaç ve kapsayıcı yönlendirmeleri, bu günlerde ruhlarımızla derin ve özel bağlantılarımızı harekete geçirebilen güçte bir maneviyata kavuşmayı kolaylaştırıyor.

Görsel Tasarım ve Performans Sanatçısı Alper Akçay’ın çalışmayı kavrayışı ve desteği, bu güne kadar görülmedik güzellikte ses renklerinin de çevremizde hatta çok yakınlarımızda belki de içimizde bile olabildiğini kanıtlarcasına, deneyime dönük umut kapılarını katılımcılara aralayarak cesaret verebiliyor, bu da aslında ilkin, önceden bilinemeyecek formsuz bir şekilde ses çıkarmaya çekinilen yada dış görünüşümüzü yargılayışımızla doğal olarak komik gelen bizlerde, izin verdiğimiz ölçüde daha farklı bir var oluşa doğru yelken açma gücü ve izlenimi yaratıyor.

Öyle sesler doğabiliyor ki, günlük yaşamın kalıpları darmadağın edebiliyor. Bu seslere katılıp yaşamama ve kendimi de izlememe rağmen, dışarıdan dinleyen bir kulakmış gibi örnekler verecek olursam; kimi zaman bir seslenme, derken bir konuşma havasında tekerlemeymiş gibi bir dillenişle başlayabiliyor yada tamamen içsel bir böğürme, çığlık, kükreme, haykırma şeklinde açılım bulabiliyor, sonra da kekeleme, toparlayamamayı deneyimleme, olayın komikliğine takılmadan kendi deneyimini aramaya yönlenme tarzında çeşitli biçimlerde sürdürülüyor, diyebilirim rahatlıkla.

Zaman zaman 1996 yılındaki “Karşılaşmalar” isimli dans tiyatrosu eserini hazırlarken katıldığım Mustafa Doğan’ın ön çalışmalarında oluşan belleksel tortularımı harekete geçiren bir çağrı niteliğini duyumsadığım enerji akışları aslında Vivien’in, tamamen başka bir zaman ve mekanda seçtiği bu çalışmalarındaki yaklaşımıyla başladığı ve sanırım, Alper ile geliştirdiği kendine özgü bu dönemdeki “Ses, Beden ve Hareket” isimli bu deneysel çalışmalarıyla buluşmuş olabiliyor.

2 yıl önce aynı mevsime denk gelen ve unutamadığımız deneyimler yaşatan, Bahar Vidinlioğlu yönetiminde tüm düzensizliğine karşın gerçekleşmiş “Doğaçlama” isimli, iki nadide üniversitemizin Modern Dans Bölümü öğrencilerinin de biraz mecburiyetle de olsa katıldıkları, halbuki kaçırılmayacak güzellikte olduğu bir türlü kavranılamamış o çalışmalarının tamamlayıcı çizgisi, şimdi de Vivian ve Alper ile başka bir renk tonuna kavuşmuş oluyor.

Her katılımcı için bir vazgeçilmez halini haftalık akıştaki yeri ile de alabilmiş durumundaki çalışmalar, bu gidişle yoğun katılımcı sayısıyla karşılaşacağa benziyor.

Tebrikler, Vivian ve Alper.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.