13 Mayıs 2009 Çarşamba

Kolektif anlayış - Deleuze (Beden fels.)

Bilgilendirim

Her yıl mayısta düzenlenen ve iDans ile çakışmasına karşın izlemeye çalıştığım, felsefe etkinlikleri bitti. 60'lı yılların yeniden okunması gereken Fransız filozoflarından Deleuze üzerine okuma ve yorumları içeren bu sitenin, Çağdaş Dansa ve oluşan kollektiflerimize ışık tutan güçlü düşünsel açılımlar getireceğinden son derece eminim, o yüzden şimdilik şu alıntıları israrla paylaşmak isterim.

"Deleuze ve Guattari’nin kuramsal çerçevesi, örgütsel faaliyeti öznenin birey veya örgüt temelli olduğu bir çerçeveden kurtarmış ve bunları birer araç veya çıktı biçiminde incelemekle de örgütsel faaliyete asıl temel teşkil eden süreç ve mekanizmaları özne konumuna getirmiştir."
Faruk Baştürk sunumundan yapılan alıntılarla oluşumlara tanınacak olanaklar yine şöyle özetlenmektedir:

" ..yaratıcı düşüncenin ancak sistematik olmayan bireysel ve örgütsel kaçış çizgilerinde gerçekleşebildiğine.. "

" .. hiyerarşi, departman, prosedür gibi arzu ve potansiyelleri sınırlandıran yapıların ortadan kaldırılması ve bireyleri evrensel eşitlik biçimlerinden kurtararak farklı iş ve yaşam biçimleri geliştirmelerine izin verecek ölçüde yatay bir zeminde düzenlenmeleri gerekmektedir. "

Bilindiği gibi Deleuze, ".. bilinçli varoluş ve temsil şemaları karşısında bedene ve onun güçlerine ayrıcalık tanıyan bir yaşama felsefesi ya da arzu politikasının savu­nuculuğunu yapmıştır."

Daha ayrıntılı okumalar için: http://felsefemiz.blogspot.com/ sizi beklemektedir.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.