11 Haziran 2009 Perşembe

Carmesim - Sezen Tonguz


Sezen Portekiz'deki yaşantısını sürdürürken, geçici bir tatil için yine aramızda ve
dün bizlerle paylaştığı ilginç çalışmada hem eğlendirdi hem de düşündürdü.
Bu vesileyle Çatı'ya sizleri de bekleriz.

" Dün akşam grup dinamikleriyle desteklenip sürdürülen, -kişisel eşyalarımızla olan ilişkilerimizin sunumu-nu yaptığımzda çalışmada, kendimize ait bir çok arka planla birlikte, böylesine kolay bir şekilde, doğala oldukça yakın gelişebilen ifadelerimizin bile, nasıl oluyor da yarı-performatif kurgusal bir gerçeklikle akabiliyor olduğuna tanık olduk. "

Teşekkürler, Sezen.

13 Haziran Cumartesi
20.30
Video Gösterimi: Composição com Nu e Vermelho (20')
Gösteri: Carmesim (20')

Carmesim*


Koreografi ve dans: Sezen Tonguz


"Kadın mı yoksa bir yaratık mı? İyi mi yoksa kötü bir yaratık mı? Yüzde kaçı insan ya da yüzde kaçı hayvan? Eğer bir yaratıksa nasıl ses çıkarırdı? En sevdiği yiyecek hangisi?"




Sezen Tonguz, 1981'de Balıkesir'de doğdu. Hareket ve bedenle ilişkisi 7 yaşında lisanslı jimnastikçi olarak başladı. Sahne sanatlarıyla amatör olarak 2000'de İ.T.Ü. Oyuncuları ile Çevre Mühendisliği eğitimi sırasında tanıştı. 2002 yılından itibaren Çatı Dans Stüdyosu'nda devamlı olarak takip ettiği dans dersleri ve atölyelerin yanı sıra birçok dansçı ve koreografla farklı teknikler üzerine çalıştı. Şubat 2008'den beri Forum Dança'da (Lizbon, Portekiz) Koreografi Yaratım ve Dans Araştırma Eğitim Programı'nda (PEPCC) Julyen Hamilton, João Fiadeiro, Loic Touzé, Vera Mantero, Deborah Hay, Lisa Nelson, Emmanuelle Huynh gibi sanatçılarla çalışmalarına devam etmektedir.


"Carmesim" PEPCC programı dâhilinde repertuar projesi kapsamında Mart-Mayıs 2009 arasında geliştirildi. Margarida Bettencourt'un ilk olarak 1993 yılında sahneye koyduğu "Composição com Nu e Vermelho" adlı orijinal solo eser üzerinden koreografın danışmanlığında kavramsal yaratım süreci ve hareket araştırmasını içeren 2,5 aylık çalışmanın sonunda ortaya çıktı.

*Portekizce “carmesim”, Türkçe “kırmızı” kelimesinin okunuşuna çok yakın olmakla birlikte; etimolojik kökeni Sanskritçe’ye dayanmaktadır. Kermes ilicis türü kırmızı bir böceğin dişisinden yapılan boyanın rengini belirtmek için kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Blog Listem

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.