Solo Gösteri ve Ses-Hareket-Dans Atölyesi
Kökleri Afrika'ya uzanan sanatçının performansında çok kısa anlarla da olsa, yerel tadların zevkine varabildik. Yarattığı his ise benzersizdi.
Atölye çalışmasında ise, yine benzer bir deneyimi daha da derinden yaşamak arzumuz hüsrana uğradı:
Sanatçı nedense, o an salonda var olan gruba, önce biraz basit ses eşlikli hareket egzersizleri yaptırdıktan sonra, 2. yarıda Latin müzik eşliğinde modern dans figürlü bir kombinasyonun eğitimini vermeyi yeğledi.
Bu tür atölye çalışmalarında, katılımcıların sanatçıyla beklentilerini salt paylaşabilmesinin ötesinde; çalışmaya sanatçı hakkında en azından öz geçmişi ile ilgili belli bir ön hazırlığı yaparak gelmeleri de, belki daha nitelikli paylaşımlar için, belli bir özel ilgiyi uyandıracağından, kanımca ciddi bir önem taşımaktadır.
Bazen de ilginçtir ki, grup çok az sayıda katılımcıdan oluşmakta, hatta katılımcıların bir kısmı da, eğer biraz ağır yürüyen derin bir çalışma ise, rahatlıkla salonda uykuya dalabilmekte yada çalışmanın yarısında sanırım önceden de belirtmeksizin, salondan o an gerekçesiyle izin isteyerek hemen ayrılabilmektedir. (Ör:Kitt Johnson atölyesi) Halbuki geleceğin sanatçıları olacak katılımcıların, bu alanın gelişmesi için her türlü deneyimlerini paylaşmalarını arzularız.
Yazarsızlık, apaçık gözüken yukarıdaki gibi bir yayın açığı, durumu kendince üstlenenler,... Bir tür sorumlulukla bu açığı doldurmak için sarfedilen özel çabalar ...
Sanırım festivaldeki sanatçılardan bir kaç kişiyle yapılan özel sohbetlerde belki bir yerlerde yer alabilir. (Ör: Koreograf Willi Dorner ve Kitt Johnson)
Bu yayın açığının festival organizasyonunca, ilk festival zamanlarındaki gibi basılı bir bültenle olamasa da, en azından siteden yapılacak e-yayınlarla kapatılamamış olması da ayrıca üzücüdür.
Yine de, bu bağlamların yanısıra; sanatçının beden, nefes, ses ve hareket kullanımında benzersiz bir deneyime kapı aralamış olması, herkes için çok önemli bir katkı olmuştur.
Organizasyona ve sanatçıya teşekkürler.
14 Ekim 2010 Perşembe
Introduction-Reggie Wilson
Gönderen Unknown zaman: 16:51 0 yorum
Etiketler: Atölye, Beden, Hareket, Introduction-Reggie Wilson, iDans Festivali-10, Nefes, Performans, Perküsyon, Ses
11 Ekim 2010 Pazartesi
Evet-Hayırlarımızlaydık
Açık bir toplum
iDans kapsamında İstiklal caddesi boyunca gerçekleşen sokak gösterisinde, katılımcılar kendi özel tercihlerini yansıtan yazılı mesajlar taşıyıp, bireysel sunumlar yaptılar.
Çağdaş yaşamın grup dinamikleri üzerinden ironik bir tarzda hazırlanan gösteride grup, toplumsal yaşama bakış açılarının zenginliğini yansıtan yaklaşımlarını da yer yer seyirciyle paylaştı. Verilen mesajların yanısıra, kişisel sunumlar da oldukça ilgi çekiciydi.
Kaynak: http://www.idans.info/2010/index.php?Festival=idans04&Application=Detail&Language=tr&Url=Yes-and-No&
Yes and No (Evet ve Hayır), İstanbul’da yaşayan farklı grupların katılımıyla oluşturulan, kent sokaklarını mesken tutan, kişisel olanın siyasileştiği siyasetin kişiselleştirildiği yarı şaka yarı ciddi bir miting.
Harekete geçme vakti! Evet ve Hayır, farklı bildiriler taşıyan bir grup insan tarafından gerçekleştirilen bir gösteridir. Gösteri yürüyüşü, oturma eylemi, ölme eylemi ve dans etmek gibi hareket ifadelerinden esinlenen bir grup insan kamusal alanda kendilerine yer aramaktadır. Her katılımcı şahsen önemli bulduğu ve “Şuna Evet” ve “Buna Hayır” biçiminde formüle edilmiş pankartlar taşımaktadır. Hem ciddi bir kararlılık hem de şiirsel bir mizah ile yoğrulan ifadeler politik olandan politika dışına ve özel konulara kadar çeşitlenmektedir. Alışılmış gösterilerden farklı olarak, bu grup kendi içinde farklı hatta çekişmeli ifadeler taşıyabilir. Evet ve Hayır bir hareket, kentsel alanlarda gerçekleşen bir grup koreografisi ve zihinsel alanlarımızda topografik bir harita çalışmasıdır.
Konsept ve yönetim: Michikazu Matsune Performansçılar: Arda Kaya, Artunç Yavuz, Bade Nur Okçuoğlu, Banu Taylan, Cansu Aydemir, Cansu Bakar, Cemal Erdoğan, Cumhur Kocalar, Deniz Aktan, Dündar İncesu, Ece Korucuoğlu, Ece İçel, Ekin Akbaş, Erdal Altunbaş, Eren Genç, Eser Ulun, Gözde Gümüşayak, Gülşah Bakır, Günce Miraç Dizman, Huri Gonca Gümüşayak, İsmail Bozkurt, Martina Rösler, Mehmet Camadan, Meral Aslan, Mert Yerli, Michikazu Matsune, Nebahat Erpolat, Osman Gökçe, Özlem Kaya, Selim Saygan, Serkan İlaslaner, Uliana Ezhova, Yöntem Yurtsever
Michikazu Matsune müze, galeri, tiyatro ve kamusal alanlar gibi çeşitli ortamlarda özgün kavramlarla projeler üretiyor. Sanat neden ve nerede olabilir sorularıyla ilgileniyor; çalışıyor ve sanat ve toplum arasındaki ilişkiyi alışılmadık bir yaklaşımla analiz eden eserler sunuyor. Performansları Avrupa, Asya ve Amerika’da 20’den fazla ülkede sunuldu. Aynı zamanda Avusturyalı sanatçı David Subal ile çeşitli projeler geliştirdi. Hâlen işitme sorunu olan kişiler için işaret dilinde bir konser geliştiriyor.
http://www.michikazumatsune.info/
Gönderen Unknown zaman: 20:03 0 yorum
Etiketler: Açık bir toplum, Grup dinamikleri
Bodies in Urban Spaces-Willi Dorner
Bir Sokak Performansının İçinden
Yağmurlu havaya karşın bir haftalık geniş katılımlı bir grup çalışmasının ardından, geçen haftasonu 90 dakikalık bir parkurda, semt sakinleriyle kalabalık caddelerin kesiştiği farklı kamusal alanlarda şaşkın bakışlar karşısında gerçekleşen sokak performansı hakkında yaşanan deneyimler fotoğraflarıyla pek yakında sizlerle olacak.
Koreograf : Willi Dorner
Gönderen Unknown zaman: 19:35 0 yorum
Etiketler: Bodies in Urban Spaces, Sokak performansı, Willi Dorner
Blog Listem
Telif Hakları
Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.