Çalışma
Tai Chi'de varolan o eşsiz günlük yaşam (felsefesi) desteği sayesinde yaratılmış olan hareket estetiğinin; kendi içinde yüzyıllardır şekillenip özgün vazgeçilmezlerini oluşturduğu tahmin edilebiliyor.
Esnek, güçlü ve çevik diliyle yaydığı o akış enerjisinin, çevresini bu denli etkilediği başka bir sanatta pek yok doğrusu..
İşte tüm bu incelikleri, kendi duruş bozukluklarınızdan başlayarak adım adım düzeltecek şekilde, Esat Ataç'ın çalışmalarında farkedip deneyimleyebilirsiniz, fakat öğrenebilmek birazcık zaman alacaktır..
Çalışmalarda şartlanmış zihinlerimizin bedenimize olan komik müdahaleleriyle tanışmak ise, en keyifli yan olacaktır.
Çin'deki günlük yaşamın içersinde yer alan bu tür enerji ile kucaklaşmaya dönük birlikteliğe her zaman hayran kalmışımdır. Gün gelir bizde de sabahları parklarda, yaşlılarımızın bile katılmaya can attığı egzersizler olabilirse, belki şu hastalıklara yakalanıpta sonra bağımılısı olduğumuz ilaçlarla, yan etkilerini de umursamadan tedavi gördüğümüzü varsayarak kendimizi kandırmak yerine, vücudumuzu hiç olmazsa basit egzersizlerle zinde tutarak, biraz daha sağlıklı kalabilen bir toplum olabiliriz düşüncesi ve umuduyla, katkılarından dolayı teşekkürler sana, Çatı ekibi* ..
*Bir genel kurulu daha geride bırakan ekip ile çevresinin oluşturduğu katılımcı projeler ve paylaşılan mekansal kaynakların örnek kullanım anlayışı sayesinde, İstanbul'un 2010 kültür ve sanat dönemine yönelik hazırlıklar sürdürülüyor.
Çatı, yeri kolay doldurulamayacak bir boşlukta, bünyesindeki üyelerine ve dans performanslarına ilgili seyircilerine yönelik özgün bir pusula olma özelliğini koruyarak, farklı projelerle dolu çalışmalarına tüm hızıyla yer vermenin heyacanını her zaman koruyor olacaktır.
28 Mayıs 2008 Çarşamba
Tai Chi - Esat Ataç
Gönderen Unknown zaman: 14:28 0 yorum
Etiketler: 2008-5, Çatı ekibi, Esat Ataç, Hareket felsefesi, İstanbul-2010, Tai Chi
25 Mayıs 2008 Pazar
Ezilenlerin Tiyatrosu - Augusto Boal
Çalıştay
"İmgelerin yürüyüşü"ne tanık olmak için çoktan ilgilenmemiz gereken tiyatro türleri olduğunu ancak şu son iki günde yeniden hatırlıyor olduk. Çalıştayı kaçıranlar için şimdilik sadece kaynakları belirtmekle yetineceğim.
Zira festival programı çok yoğun. Bu vesileyle, tüm gruplara gönülden başarılar..
Ayrıca Festivalin her sene aksamadan sürdürülebilmesi dileğiyle.. Hoşçakalın..
Çalıştayla ilgili kısa bir yazım ve kaynak kitaplar:
http://tiyatroda.blogspot.com/2008/05/ezilenlerin-tiyatrosu-augusto-boal.html
Gönderen Unknown zaman: 02:30 0 yorum
Etiketler: Augusto Boal, Ezilenlerin Tiyatrosu, İmgeler tiyatrosu, Kitap
11 Mayıs 2008 Pazar
Sanatçılar-Düşünürler: Beckett, Sipinoza, Nietzsche,..
Konferanslar
Notlarımız, düşüncelerimiz, esin kaynaklarımız,
paylaşımlarımız biraz olsun buluşabilseydi keşke..
http://felsefemiz.blogspot.com/2008/05/tahamml-edemeyen-bu-beden-david.html
http://felsefemiz.blogspot.com/2008/05/bedenlerin-dramatolojisi-bene-ve.html
http://felsefemiz.blogspot.com/2008/05/bir-beden-ne-yapar-sipinoza-ahmet.html
..
Gönderen Unknown zaman: 14:34 0 yorum
Etiketler: Descartes, Düşünürler, Hegel, Nietzsche, S. Beckett, Sipinoza, W. Shakespeare
8 Mayıs 2008 Perşembe
Felsefe ve Beden - Antonin Artaud
07 Mayıs Çarşamba, 18.30
• "Deleuze'un Artaud'su"
Konuşmacı: David Lapoujade
Dün akşam keyifli bir sunuma katıldık, konuşma ve metin etkileyiciydi.
"Kendi olmayı başarabilmek" .. yolculuğunda Antonin Artaud'ın ağırlıklı olarak Gilles Deleuze üzerinden ve devam edecek konuşma dizisinde diğer çağdaşların da birbirlerinden etkilenişlerini açığa vuran analizlerle dolu, kısaca pek çok ışık kaynağına doğru göndermelerle gerçekleşen yolculuğu tamamiyle izlemek zor olasa da, kaç/ır/anlar için aktarmaya çalışıyor olacağım.
Öncelikle gündelik yaşamın dışında, (hatta yaşamı alt üst edebilecek) çok daha derin felsefi yazılarla karşılaşmak söz konusu olmaya başladığı için, bunları sadece okumak değil, paylaşıp tartışmakta gerekeceğinden, tüm çalışma ve derlemelerimi, meraklı okuyucusuna özel bir şekilde http://felsefemiz.blogspot.com/ sitemden sunmaya başlıyorum.
Benzer felsefelerden güç almayı sürdüren ama öncelikle onlardan habersiz özgün olarak deneyimlenmiş geçmiş pratik uygulamalarımızın etkisiyle, doğaçlamalar sitesi de bu alana bir nevi destek olma görevini üstlenmeyi sürdürecektir.
Herkese daha derinden iyi okumalar dilegi ile..
Gönderen Unknown zaman: 08:53 0 yorum
Etiketler: Antonin Artaud-Fransa, Beden, Felsefe
5 Mayıs 2008 Pazartesi
Beden'e bakış yaklaşımları ve sanatçılar - Gilles Deleuze - Ali Akay
Konferanslar
"Gilles Deleuze ve Beden"
Düzenleyen: Ali Akay
*Simultane çeviri yapılacaktır.
Bir "Akbank Sanat" klasiği haline gelen, Ali Akay'ın düzenlediği Gilles Deleuze üzerine yapılan konferanslarda; bu yıl, Gilles Deleuze'ün beden'e bakışındaki yaklaşım ve sanatçılar söz konusu edilecektir.
Korku Tiyatrosunun kurucusu, ünlü yazar, şair ve ressam Fransız Antonin Artaud;
absürd olarak nitlendirilen bir akım içinde tiyatro ve minimalist hikayelerin yazarı İrlandalı Samuel Beckett;
sinemada yeni bir kurguyu, dili ve sesi ele alan yazar, sinema oyuncusu İtalyan Carmelo Bene;
20.yüzyılın resmine damgasını vurmuş olan ve Eliazabeth döneminden Francis Bacon ile bir akrabalık çizgisi varolan Dublin doğumlu İngiliz Francis Bacon'un ele alınacağı konferanslarda,
Deleuze'ün bu sanatçılara bakışı güncelleştirilerek ele alınacaktır.
07 Mayıs Çarşamba, 18.30
• "Deleuze'un Artaud'su"
Konuşmacı: David Lapoujade
08 Mayıs Perşembe, 18.30
• "Bene ve Shakespeare : Bedenlerin Dramatolojisi"
Konuşmacı: Jean-Paul Manganaro
09 Mayıs Cuma, 18.30
• "Tahammül Edemeyen bu Beden"
Konuşmacı: David Lapoujade
10 Mayıs Cumartesi, 18.30
• "Bacon'un Çığlığındaki Resimsel Güçler"
Konuşmacı: Ali Akay
11 Mayıs, Pazar: 18.30
• "Spinoza: Bir Beden ne Yapar?"
Konuşmacı: Ahmet Soysal
Saygılarımla
Saliha Kasap Uzun
Akbank Sanat
Tel: 0 212 292 33 94 / 0212 252 35 00 - 123 dahili
Fax:0 212 245 12 28
İstiklal Cad. Zambak sokak no:1
34435 Beyoğlu,İstanbul
Gönderen Unknown zaman: 22:51 0 yorum
Etiketler: Aksanat, Ali Akay, Antonin Artaud-Fransa, Carmelo Bene-İtalya, Francis Bacon, Gilles Deleuze, Konferanslar, Samuel Beckett-İrlanda
2 Mayıs 2008 Cuma
Biyolojik Beden ve Cinselliğin Tarihi
Çalıştay
Cinsiyet / Toplumsal Cinsiyet / Cinsellik
Sınır İhlalleri ve Yeniden Anlamlandırmalar Foucault, Butler, Queer
22 Mayıs 2008, Perşembe 18:30
Sibel Yardımcı Özlem Güçlü Michel Foucault'nun Cinselliğin Tarihi'nde dile getirdiği, cinselliğin baskıcı bir iktidara karşı özgürleşme mücadelesi veren bir güdü değil de yeni bir iktidar biçiminin işlemesinde merkezi rol oynayan bir tertibat olduğu düşüncesi Judith Butler ve onu izleyen Queer kuramcılarının dayanak noktalarından birini oluşturur.
Bu kuramcılara göre, biyolojik bir 'öz'e atıfta bulunduğu varsayılan 'cinsiyet' kavramı da aslında bu tertibatın hükmü altındadır ve dolayısıyla 'biyolojik bedenin' de doğallığının sorgulanması gerekir. Bu aynı zamanda cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim/(karşı cinse) arzu arasında olduğu varsayılan sürekliliğin de sorgulanması anlamına gelir.
Temel olarak bu sorgulamaların ele alınacağı bu atölyede Cinselliğin Tarihi'nin birinci cildi, Butler'ın "Toplumsal Cinsiyet Yanıyor" başlıklı makalesi ve farklı Queer metinleri üzerinde durulacaktır.
22 Mayıs Perşembe 18:30-20:30
23 Mayıs Cuma 18:30-20:30
24 Mayıs Cumartesi 14:00-16:00
Etkinlik Ücretsizdir.
Etkinliklere devamlilik gerekmektedir.
Katılımcı sayisının sınırlı olması nedeniyle rezervasyon yaptırılmasını rica ederiz.Rezervasyon günleri: Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi’dir.Rezervasyon ve bilgi için: Saliha Kasap UzunTel: 0212 252 35 00/123
Gönderen Unknown zaman: 15:59 0 yorum
Etiketler: Biyolojik beden, Cinselliğin Tarihi, Çalıştay, Michel Foucault
Gelişmeler-1:Sanal etkileşim dünyası (Site rehberi)
Sitemiz okurlarını ilgilendirebilecek yeni dünyalara açılımlar
soldaki menüde Ana Yollar isimli bölümde yönlendirmelerle sizleri beklemektedir.
Bir de seyir kolaylığınız için olgunlaşmış (ve bir yandan da durmadan güncellenecek anahtar kelimelerini belirleyecek olan) gelişkin (ortak dili açıklamaya dönük) bir site rehberimiz var, artık..
Özetle, yeni oluşan ve canlılığını koruyan sanal dünyalardaki gelişmeler şöyle:
Tiyatromuzun olanaklarını zenginleştirme zorunluluğumuz kendini iyice hissettiriyor, şu günlerde, özellikle İstanbul metropolü örneğinde... (Dün kü "meydan" okuma-ları ile..)
Biliyorsunuz unutmadan, Tiyatro festivali de başlıyor hani, haliyle artık onunla ilgili yazılar da buradan ayrışıyor gibi gözüküyor.. http://tiyatroda.blogspot.com/
Psikodrama sitesi ise, uzmancıl bir yaklaşımla-gözlemlere dayalı disiplinlerarası kesişimin sırlarını paylaşmaya başlıyor. http://psikodrama.blogspot.com/
Bir de Doğaçlama diye yeni bir arakesit doğdu ki; O da zaten hep ayrı disiplinlerle kesişerek büyüyormuş, hem de kendi içinde çoktan (12 yıllık "öznel" mazisinde) yeteri kadar derinleşerek ve yenilenerek, yine apayrı bağımsız bir kanaldan gelişmesini sürdürüyor olmuş.. http://dogaclamalar.blogspot.com/
Meditasyon zaten artık kendi başına yürüyen bir çocuk halini aldı.. http://meditasyonlar.blogspot.com/
Movement-Video teknik içeriğine dalmış takılıyor, gözüküyor. http://movementvideo.blogspot.com/
Sinema-Film-Belgesel atlanılmaması gereken filmlere (özellikle belgesel ve bağımsız türe) israrla sahip çıkışını, sapasağlam duran o son derece değerli olan yönetmenleriyle sürdürecek. http://filmlerden.blogspot.com/
İstanbul hepimizin ortak mekanı olarak, her zaman zaten çok büyük bir önem taşıyor. Bu arada artık kentin sahnesinde olup bitenlere sadece seyirci kalabilmemiz mümkün olmayacak sanırım.. http://istanbuluma.blogspot.com/
Kitaplığımız hepimizin seçtiği kitapların okuma sonrası özet ve yorumlarını toplamaya çalışacak, tatlı tatlı biraz çekiştirerek.. http://kitapokuma.blogspot.com/
Masal çocuklarımıza ve bizlerin çocukluklarına ciddi göndermeler ve eleştiriler içeriyor. Alınmak isteyenlere duyurulur..
Dalgıç ise "Metaforik hayal dünyası" içinde masala eşlik etmek için çoktan hazırlıklı zaten.
Astroloji ve burçlar artık saçmalıklardan çok davranış bilimlerinden hareketle kendince rehberlik görevi üstlenmek üzere özgün çalışmalarını sürdürüyor..
Ekonomi çarpık dünya düzenini tarihsel bir perspektiften ciddi eleştirel bir dille yorumluyor ve sakın haa aldanmayın diyor.. http://ekonomimi.blogspot.com/
Yoga daha bedensel disipline muhtaç, o yüzden diğerleri kadar çok konuşmaya fırsat bulamıyor... http://yogasaati.blogspot.com/
Artık sol içerikli olan kaynak metinlerde seçilerek okumalarımız arasında yer almaya başlıyor, zaman zaman kendi yorumlarımızla da sitelerimize misafir oluyorlar.. http://sol-ol.blogspot.com/
Yine size duyurulmakta belki biraz gecikilmiş, başka bir takım yardımcı siteler ise şimdilik profilde gizleniyor olacak..
Hoşçakalın.
Gönderen Unknown zaman: 13:39 0 yorum
Etiketler: Gelişmeler, Sanal etkileşim, Site rehberi
Blog Listem
Telif Hakları
Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.